Internet ve Yatırım Araçları
Bilgi toplumunun bilgi aracı durumuna gelen Internet, yayılmaya devam ediyor. Her gün yüzlerce konunun ortaya atılması yüzlerce kanalın ortaya çıkmasına sebep oluyor. Bu da merak ettiğiniz bir konu hakkında yüzlerce bilgi bulabileceğiniz ve faydalanabileceğiniz anlamına geliyor.
İşte bu akıma bir de yatırımcıları sevindirecek, onlara faydalı olabilecek siteler katıldı ve katılmaya da devam ediyor. Artık hisse senedi, altın ve döviz alışverişi, repo, her türlü bireysel işlemlerinizi ve elektronik ticaret yapabileceğiniz siteler mevcut.
Bir ülkenin ekonomisi, yatırım araçlarının (özellikle borsanın) yayılıp gelişmesi ile doğru orantılıdır. Birçok aracı kurumun borsayı Internet'e taşımasından sonra bankaların da bunları takip etmesi neticesinde ekonomik açıdan büyük bir hamle yapıldı.
Yatırımcılar Internet sayesinde ekonomik gelişmelerden anında veya sadece birkaç dakika içinde haberdar olabiliyor. Hatta on-line olarak hisse senedi fiyatlarını takip edilebiliyor, alış satış yapabiliyor. Kısacası bu siteler finans dünyasının takipçilerine gerçek zamanlı bilgi, haber ve teknik analiz servisi sağlıyor.
Bunlardan özellikle Dow Jones Markets Türkiye, yenilenmiş sitesiyle dikkat çekiyor. 1990 yılında İstanbul'da faaliyete başlayan Dow Jones Markets Türkiye, Türkiye'nin dörtbir yanına dağılmış banka, aracı kurum, döviz bürosu, firma ve kişisel yatırımcılar tarafından takip ediliyor. Dow Jones Markets Türkiye, Microsoft Internet Explorer 4.0'daki Active Channels sisteminde bulunan 10 default kanal arasında finans içerikli tek kanal olarak yer alıyor.
Dow Jones Markets Türkiye, veri aktarımını Türk Telekom'un kiralık hatları, HotBird uydusu (EBM hatları) ve Türksat uydusu üzerinden olmak üç değişik ortamda gerçekleştiriyor. İMKB hisse senetleri dışındaki tüm yayın ABD'den yapılıyor. İMKB ile ilgili verilerin doğrudan Türkiye'den yayınlanması sayesinde, zaman kaybı önleniyor. Borsada saniyeler bile bazen hayati önem taşıyor. Vakit nakittir sözününün doğruluğunu yatırımcılar bilir.
Dikkat çeken diğer bir site de Tradenet Finans Bilgi Ağı (www.tradecnet.com). Sürekli güncelleşen verileri ve yenilenmiş sitesi ile göze çarpıyor. Borsa ve piyasalarla ilgili her türlü yorum, şirket haberleri, sektörel analizler, portföy takibi, özel köşeler vb. gibi bölümleri kapsayan Tradecnet, yatırımcı için iyi bir kaynak. Hâlâ on-line servisinin açılmaması ise bir dezavantaj.
Bunun yanında Internet bankacılığı da gelişen sektörlerden biri. Her türlü bankacılık işlemlerini (vadeli/vadesiz hesaplar, virman, havale, fatura işlemleri vb.) oturduğunuz yerden yapabiliyorsunuz. Bu opsiyonlar sitelere göre değişiyor. İş Bankası (www.isbank.com.tr) öncülüğünde başlayan bu akım Garanti Bankası (www.garanti.com.tr), Akbank (www.akbank.com.tr) ve Pamukbank (www.pamukbank.com.tr) ile yaygınlaşmaya devam ediyor.
Eğer ekonomiyle, borsayla yakından ilgileniyorsanız, yalnız yurtiçi değil yurt dışı piyasaları da rahatlıkla takip edebileceğiniz Dow Jones Markets Türkiye'nin www.djmarkets.com.tr adresine uğramalısınız. Ayrıca, İMKB'nin kendi Web sitesi olan www.ise.org.com; aracı kurumlardan Ata Menkul Kıymetler (www.atayatirim.com.tr) sitelerine de uğrayabilirsiniz.

 

Uğur Artuner