Philips Yeni Ürünlerini Tanıttı

Philips Tüketici Elektroniği, Orta ve Doğu Avrupa Bölgesel Pazarlama ve Satış Grubu tarafından 2 Mart 1998’de Viyana’da bir basın toplantısı düzenlendi. Toplantıda bölge ülkelerinden davet edilen basın temsilcilerine Philips’in dünyadaki ve Türkiye’yi de içine alan Orta ve Doğu Avrupa bölgesindeki faaliyetleri ve stratejileri anlatıldı ve halen pazarlanan ve yeni piyasaya sürülecek olan ürünleri tanıtıldı.

‹lk konuşmacı olan Philips monitörleri bölge müdürü Karin Huber, Philips hakkında genel bir bilgi vererek Orta ve Doğu Avrupa’daki faaliyetlerinden bahsettikten sonra yeni Philips monitörlerini tanıttı. Huber, Philips’in bir Avrupa kuruluşu olduğunu ve personelinin yaklaşık yarısının şirket merkezi Hollanda ve diğer Avrupa ülkelerinde istihdam edildiğini belirtti ve konuşmasının devamında şunları söyledi: “1891 yılında Hollanda’da ampul üretimi ile işe başlayan Philips bugüne kadar 10,000’in üzerinde buluşa imzasını attı. 477 milyon kişinin yaşadığı 29 ülkeyi kapsayan Orta ve Doğu Avrupa bölgesinde yaklaşık on adet üretim tesisi bulunmaktadır.” Huber ayrıca, Philips’in Türkiye’de de bir tesisi bulunduğunu kaydetti. Karin Huber’in verdiği bilgiye göre Philips monitörlerinin merkezi Taiwan’da bulunuyor ve 1997’deki yıllık cirosu 1.7 milyar dolar.

Monitör Pazarında Philips

Philips’in ofis ortamları için geliştirdiği yeni yüksek çözünürlüklü monitörleri Viyana’daki basın toplantısında tanıtılan ürünler arasında ilk sıradaydı. Yeni piyasaya sürülen bu monitörler, yüksek kalite ve performansı yanında, rekabet şartlarına uygun fiyatlara da sahip.

Avrupa’da 15” monitör pazarı en büyük paya sahipken en yüksek büyüme hızı 17” monitörlere ait. Philips, bu iki önemli pazarda rekabet etmek için piyasaya sürdüğü 15 inç ve 17 inç’lik işyerleri için tasarlanmış monitörlerini yeni birtakım özellikler ve yeni bir stil ile geliştirdi. Her iki monitör de ofis kullanıcılarına daha yüksek çözünürlükte net ve daha az titreşimli görüntü verebiliyor. Bu monitörlerden 15 inç’lik Philips 105B modeli 60 Hz frekansta 1280x1024 çözünürlüğü destekliyor. 17 inç’lik Philips 107 MB modelinde ise maksimum çözünürlük 80 Hz’de 1280x1024 ve 105 Hz’de 1024x768.

Tanıtımı yapılan bir diğer monitör ise ofis ve SoHo kullanıcılarına yönelik tasarlanmış olan Brilliance 109 idi. Büyük bir ekrana ihtiyacı olup da masasında fazla yere sahip olamayanların ilgi duyacağı bu ürün bir 17” monitörün kapladığı kadar yer kaplıyor; ancak 17.9 inç’lik net görüntü alanı var. Monitör 0.22 mm yatay nokta aralığı ile 70 Hz frekansta 1600x1200 çözünürlük ile çalışabiliyor. Windows ofis programları, multimedya uygulamaları, popüler video ve telekonferans paketleri, veritabanı ve finans uygulamaları kullanıcıları bu monitör için Philips’in hedeflediği kitleler. Bu monitörün önemli bir özelliği Philips’in Crystal Clear teknolojisine sahip olması.

Philips’in yeni monitörlerinde kullanılan Crystal Clear teknolojisi esasında dört yeni teknolojiyi ihtiva ediyor. Bunlardan birincisi, parlaklık ve yüksek kontrastı bir arada sağlayabilen geliştirilmiş ekran kaplaması. Bu teknoloji sayesinde yüksek kontrast için gerekli olan düşük transmisyon oranlarında bile parlak bir görüntü elde edilebiliyor. ‹kincisi ise 3.5 nanosaniyelik yükselme ve düşüş zamanı ile 243 MHz frekansta çalışabilen video amplifikatörü. Bu güçlü amplifikatör sayesinde monitör yüksek bir performans veriyor ve net karakter ve grafik görüntüsü sağlanıyor. Crystal Clear teknolojisinin diğer bir bileşeni gelişmiş dinamik odaklama özelliği. Dinamik odaklama, CRT üzerindeki lenslerden gelen ışınları kontrol ederek noktaların çapını azaltıyor ve neticede ekranın kenar bölgelerinde de ortalarındaki gibi keskin görüntü sağlıyor. Crystal Clear’ı oluşturan son bileşen ise CRT ışınlarının minimum hata ile birbirlerine yaklaşması. Bu da, ekran üzerinde görüntünün doğru bir şekilde oluşturulması ile bilhassa yazıları daha keskin kılıyor.

Aynı teknolojiyi daha üst modeller olan Brilliance 201P ve Brilliance 201B’de de görmek mümkün. Bu yeni 21” serisi 0.26 mm nokta aralığına sahip. Bu ise, Brilliance 201P için 75 Hz frekansta 1800x1440, Brilliance 201B için 85 Hz frekansta 1600x1200 çözünürlük sağlıyor. Philips monitörleri bölge müdürü Karin Huber, “Üstün özelliklere sahip bu iki yeni monitörün ürün portföyümüze dahil olması ile artık Philips rahatlıkla her profesyonel ve kurumsal kullanıcıya kendisine uygun ve ihtiyacına cevap verecek bir monitör sunduğunu iddia edebilir.” diyor. Brilliance 201P (buradaki ‘P’ profesyonel demek) masaüstü yayıncılığın ihtiyaçlarını karşılamak üzere tasarlanmış. Diğer taraftan, Brilliance 201B (business) öncelikle CAD/CAM kullanıcıları, mimarlar, tasarımcılar ve benzerleri için düşünülmüş.

Yeni Philips monitörlerindeki önemli bir başka özellik ise monitörün arkasına ilave edilen USB yuvaları. Bu yuvaları taşıyan modül opsiyonel olarak geliyor ve sonradan eklenmesi de son derece kolay. Bu yuvalar yardımıyla, bilgisayarınızı yeniden başlatmadan 127 adet USB çevre birimini eklemek mümkün. Böylece bir hub fonksiyonu gören monitörünüze klavye, hoparlör, mouse, video kamera gibi donanımları kolayca bağlayabilir ve çalışmanıza devam edebilirsiniz. USB modülü ile birlikte gelen CustoMax isimli bir yazılım mevcut. CustoMax, Windows 95 SR2.1 ve Windows 98’in özelliklerinden faydalanacak şekilde tasarlanmış.

Projektörler

Toplantıda duyurusu yapılan diğer bir ürün grubu ise Philips projektörleri ve bu projektörler için tasarlanmış olan ekranlardı. Bunlardan “ProScreen 4700 Definition” bir multimedya projektörü ve XGA çözünürlüğü ile çalışıyor. Bununla beraber VGA ve SXGA iş istasyonları ile de uyumlu. Satış ve pazarlama müdürü Hans Webbink’e göre 1998 sonu itibariyle taşınabilir projektör pazarının % 30’u XGA olacak ve Philips’in hedefi piyasadaki en iyi fiyat/performans derecesi ile buna öncülük etmek. Viyana’da tanıtılan ikinci projektör ise ProScreen 4600 idi. Bu projektör en iyi estetik, işçilik, malzeme dizayn ve fonksiyonu kendinde toplamasıyla iki kere dizayn ödülü almış.

Velo

Basın toplantısının diğer bir yıldızı ise Velo 1 ve yakında satılmaya başlanacak olan Velo 500 idi. Birinci kuşak avuçiçi PC’lerin bir üyesi olan ve 4 MB RAM içeren Velo 1, Microsoft’un avuçiçi PC’ler için tesbit etmiş olduğu minimum özelliklere ek olarak bazı ekstralara sahip. Bunlardan bir tanesi, 19.2 Kbps dahili modem ve birlikte gelen faks yazılımı. Velo 1, hattın diğer ucunda bir 28.8 modem olması halinde gerçekten de bu hızda çalışabiliyor. Buna ek olarak Velo 1’in dahili bir ses kayıt ünitesi de mevcut. Çok mükemmel olmasa da 8,000 Hz WAV dosyaları elde edebiliyorsunuz. Ama bunları normal bir WAV dosyasına export etmek de mümkün.

Velo 500 ise çok daha üstün özelliklere sahip ve 16 MB ve 24 MB olmak üzere iki opsiyonla geliyor. Dahili 28.8 Kbps V.34 data/fax modeme sahip olan Velo 500, başta Pocket Word; Pocket Excel, Pocket PowerPoint Viewer; Pocket Internet Explorer, World Clock, Pocket Outlook olmak üzere birçok yazılım yüklü olarak geliyor.

USB Hoparlörler

‹lk USB dijital hoparlör olan DSS220’den sonra, Philips şimdi de DSS350 ve DSS 370 modellerini piyasaya çıkardı. Ses kalitesinin yanısıra, bu hoparlörlerin en büyük özelliği dijital ses çıkış sinyalini doğrudan USB port’undan alıyor olması. Böylece bilgisayarınıza ayrıca ses kartı takmak zorunda kalmıyorsunuz. Ses fonksiyonları, ses kartının yerine bilgisayara yüklenen yazılımla kontrol ediliyor. Bu sayede donanım değişikliğine gerek olmadan, sadece yazılımınızı upgrade ederek yeni ses özelliklerine kavuşuyorsunuz.

–Ahmet Cüneyt ÜÇISIK