Mars’ı Biz Keşfettik!

Pathfinder’ın Mars’ı keşif yolculuğu sürüyor. Bu heyecan verici serüveni milyonlarca insan Internet’te, NASA’nın bu konuda hazırladığı Web sayfalarından takip ediyor. Bu yolculuk için çok çeşitli alanlardan pek çok firma ürün, hizmet ve teknoloji uygulamalarıyla destek verdi. Her firma kendi ürününün, kendi teknoloji uygulamasının Mars serüveninde, bir şekilde Pathfinder’la birlikte geçmesi için can atıyordu. Meselâ Silicon Graphics, Digital Equipment Corporation, Sun Microsystems, IBM, Cisco Systems ve daha pek çok firma bunlardan biriydi. Pathfinder’ın serüveni ilgili olarak gelen basın bültenlerinden bazılarını derlersek herhalde şuna benzer bir metin çıkar ortaya:

“Pathfinder, Mars’ta Java teknolojisinin ayak izlerine rasladı. Bu arada IBM’in uzaydaki en hızlı bilgisayar olduğu belirtildi. Kasparov’u yenen IBM teknolojisi bu kez de NASA’nın Mars’a gönderdiği Pathfinder’ın Mars’a güvenli bir şekilde inmesini sağlarken Silicon Graphics’in WebFORCE sistemleri, Mars Pathfinder sitesine ulaşan 115 milyon izleyiciye ev sahipliği yapıyor.”

Tüm bunlar, firmalarının adını daha çok duyurmak için olmadık şeyler denemekten kaçınmayan uyanık halkla ilişkiler elemanlarının abartısından ibaret değildi tabii ki. Şu bir gerçek ki, insanoğlunun Mavi Gezegen’den Kızıl Gezegen’e uzanan kolunun en güçlü adalesi, bu firmaların temsil ettiği bilgisayar teknolojisidir. Umarız dev firmaların bu destekleri, çok da uzaklarda olmayan bazı dünyalıların karşı karşıya bulunduğu yetersiz eğitim ve sağlık hizmetleri, açlık, tabii felaketler, işsizlik gibi konularda da kendini gösterir. Mars’ı keşif projesinin geçmişi, şu anda hangi aşamada bulunulduğu, Mars’taki hava durumu gibi bilgileri öğrenmek için www.jpl.nasa.gov adresi çok iyi bir kaynak.

—İbrahim Özdemir