Madalyonun Öbür Yüzü

Son yıllarda hızlı bir gelişme gösteren bilgisayar teknolojisi ve Internet, doğal olarak ülkemizi de etkiledi. Biz de ülke olarak çok hızlı bir şekilde "bilgisayarlaşma" sürecine girdik ve yine çok hızlı bir şekilde Internet’e adapte olduk. Bu "bilgisayarlaşma" sürecinde birçok insan, bilgisayar dünyasına katıldı ve yine bu sürecin bir sonucu olarak otomotiv firmalarından tutun da çorap firmalarına, müzik gruplarından tutun da kamu kuruluşlarına kadar çeşitli iş alanlarına mensup irili ufaklı yüzlerce firma veya kişi Internet’te site açtı. Çok iyi bir tanıtım ve reklam platformu olan Internet, bu özelliği sayesinde birçok kişi ve kuruluşun dikkatini çekti. Bu kuruluşların arasında, eğitim kurumları; özellikle de eğitimin bel kemiği sayılan üniversiteler de var.

Internet’in ülkemizde gelişip yayılmasından sonra üniversitelerimiz de Internet’teki yerlerini almaya başladılar (Bu yazının baskıya girdiği tarihte Internet sitesi olan üniversite, fakülte, enstitü veya yüksek okullarımızın sayısı 57 idi). Her ne kadar hâlâ Internet sitesi olmayan bazı üniversitelerimiz olsa da; bu, "iyi" olarak nitelendirilebilecek bir rakam. Internet sitesi olmayan üniversiteler arasında en dikkat çekeni ise, Türkiye’nin en büyük üniversitesi olan Istanbul Üniversitesi. Seksen bin öğrencisi ile bir şehir görüntüsü veren Istanbul Üniversitesi’nin hâlâ bir Internet sitesinin olmaması çok büyük bir eksiklik.

Üniversitelerimizde durum böyle iken, orta öğretim ne durumda acaba? Karamsar olmak istemeyiz ama, iyimser olmak uğruna da bazı gerçekleri gizlemenin hiçbir manası yok. Bu seneki ÖSS sonuçlarına bakılırsa orta öğretim cephesinde durum maalesef hiç de iç açıcı değil. Sonuçları geçtiğimiz günlerde açıklanan ÖSS’de, sınava katılanların yarısına yakın bir bölümü sınavı kazanamazken, yaklaşık 6000 öğrenci ise ne yazık ki 0 (sıfır) puan almış. Umarım ÖYS’de daha başarılı bir performans gösterilir. Bu başarısızlığın sebebi ise ortaöğretimde verilen eğitimin yetersizliği. Bu sene içerisinde hayata geçirilmeye başlanması planlanan Bilgisayar Destekli Eğitim Projesi çerçevesinde okullara verilmesi planlanan bilgisayarlar; umarım, bakımsızlıktan veya kullanılmamaktan çürüyen bilgisayarlar ile aynı akıbeti paylaşmazlar da, hem orta öğretimdeki hem de üniversiteye girişteki başarının artmasına katkıda bulunurlar.

–Üsame Ildar Özdemir