Internet’te de Dünya Kupası Heyecanı

Fransa98 Dünya Kupası, heyecanı ile tüm dünyayı saran bir futbol festivali gibi geçti. Bu futbol şenliğinin Internet üzerindeki yansımaları da görülmeye değerdi. Fransa98 için www.france98.com adresinde hazırlanan resmî Web sitesinin yanı sıra sponsor firmaların yüzlerce Web sitesine ek olarak, kişisel kullanıcılar tarafından hazırlanan ve sayıları binleri aşan Web sitesi toplam olarak yüzmilyonlarca hit aldı. Fransa98 için hazırlanan resmî Web sitesinin iki aylık süre içinde yaklaşık 450 milyon hit aldığı bildiriliyor. Organizasyon Komitesi’nden yapılan açıklamaya göre, 26 Haziran 1998 tarihinde gün içinde bu sitenin aldığı hit sayısı 68 milyona ulaştı. Bu başlı başına bir rekor anlamına geliyor. Bilişim sektörünün önde gelen firmaları isimlerini bir şekilde bu etkinlikte duyurmak için organizasyondaki çeşitli BT hizmetlerini karşılayarak destek verdiler.

Bunun gibi organizasyonlara firmaların verdikleri sponsorluk desteği para yardımı şeklinde olabildiği gibi, özellikle bilişim firmaları açısından daha çok ihtiyaç duyulan BT ürün ve hizmet çözümlerini sağlamak şeklinde de olabiliyor. Böyle etkinlikleri düzenleyen kuruluşlar bu tür hizmetler için ödeme yapmak yerine, bu ihtiyaçlarının çözümünü BT şirketlerinden talep edip, karşılığında pazarlama, reklam ve promosyon haklarını veriyorlar. BT şirketleri de çok büyük kitlelere ulaşan bu etkinliklerde kendi isimlerini, ürün ve çözümlerini tanıtmak imkânını değerlendiriyorlar. Bazı durumlarda bu gibi sponsorluk faaliyetleri zaman içinde uzun vadeli bir işbirliğine de dönüşebiliyor. Öyle ki bazı firmaların çözümleri ile verdikleri destek geleneksel bir hal alıyor ve firmanın ismi sponsor olunan etkinlikle bütünleşiyor. Bilişim şirketlerinin bu tip organizasyonlara olan desteği hız kesmeden süreceğe benziyor. Örneğin IBM, HP, Sybase gibi bilişim dünyasının önde gelen firmaları bu gibi etkinliklere destek vermeyi bir gelenek haline getirmiş durumdalar.

Seyirciler de skor, korner, ofsayt vs. gibi istatistaki bilgileri, gitgide daha güzelleşen ve dijital gösterim açısından zenginleşen arabirimlerden ve tablolardan izleme zevkine kavuşuyor.

-İbrahim Özdemir