Internic mi ODTÜ mü?

Günümüzde oldukça popülerlik kazanan Internet artık herkesin ilgisini çekiyor. Önümüzdeki birkaç yıl içinde de Internet üzerinden ticaretin çok yoğun bir şekilde kullanılacağı tahmin ediliyor.

‹nsanlar kendilerini, firmalarını, ürünlerini tanıtmak için; ticaret yapmak için ya da değişik sebeplerle Internet’te yer alma gayreti içinde. Ülkemizde de oldukça yoğun olarak işlenen Internet teması neticesinde hemen her kesimde adını duyuran Internet, insanımızı da büyülemiş durumda.

Internet’te yeralmak için ilk şart bir domain name almak. Aldığınız bu isim sizin kuracağınız sitenin adresi konumunda. Alınan bu isim sayesinde insanlar size ulaşacak, siberuzayda sizin yerinizi belirleyecekler. Hal böyle olunca da bu ismi iyi seçmek önem kazanıyor. Türkiye’de olduğunuzun bir işareti de olan TR uzantılı bir domain name alabilmek için Orta Doğu Teknik Üniversitesi’ne (ODTÜ = METU) başvurmak gerekiyor. Ama öyle her önüne gelene domain name vermiyor METU. Öncelikle bazı ön şartları taşıyor olmanız gerek. Öyle her istediğiniz ismi de alamazsınız.

Bunlar ilk bakışta size şaka gibi gelebilir. Diğer ülkelerde genel olarak uygulanmakta olan “ilk gelen istediği ismi alır” yöntemi bizde geçerli değil. Bu uygulamanın zaman zaman problemlere sebep olduğu, başkasının yıllardır kullandığı bir ismi başka birisinin tutup domain name olarak kendi üstüne aldığı görülebilmekte. Bunun bir örneği Coca-Cola’da yaşandı. Coca-Cola domain name’ini almak istediğinde başkası tarafından alınmış olduğunu görüp, kendi ismini satın almak zorunda kaldı. METU, Türkiye’de benzeri bir problemin yaşanmasını önlemek için kişilere isim satmıyor. Firmalar da kendileri ile ilgili olan isimleri alabiliyorlar. Firma isimleri ya da alanları ile ilgisiz gibi görünen bir ismi alamıyorlar.

Ticari Sicil Belgeniz Var mı?

.com.tr uzantılı bir domain ismi almak için başvurduğunuzda sizden Sanayi ve Ticaret Bakanlığı tarafından verilen Ticari Sicil Tescil Belgesi isteniyor. Aynı şekilde .org.tr için yetkili Devlet Kurumları’nca verilen onay belgeleri istenmekte; .net.tr için TURNET tarafından verilen bir belge istenmekte; okullar, askerî kuruluşlar ve devlet kurumları için de benzeri belgeler istenmekte. Bu, başvuru süresini uzatacak, bürokratik işlemleri artıracak, insanımızın .tr uzantılı isim almaktansa daha global olan ve alması çok daha kolay olan .com; .net ya da .org uzantılı isimleri almaya yönelmelerine sebep olacaktır.

Bu konuda dikkate alınması gereken önemli bir husus da başvuruların cevaplanması ve kabulü arasında geçen işlem süresinin ülkemizde oldukça uzun olmasıdır. METU’ya e-mail ya da faks ile yapacağınız bir başvurunun, ortalama 1 haftada cevaplanacağı belirtiliyor. Aynı başvuruyu Internic’e(www.internic.com) yapmak isterseniz bu başvurunuz en fazla 48 saat içinde sonuçlanıyor. Üstelik başvurunuzu on-line olarak yapabiliyorsunuz.

Bir uygulamanın kuralları olmalı ki, haksızlıkların ve karmaşanın önüne geçilebilsin. Ancak bu kuralların uygulanması, insanımızı bunaltmamalı, özellikle Internet gibi hayatı kolaylaştırmayı hedef alan bir ortamda bu, çok daha kolaylaştırıcı bir şekilde uygulanmalı. Almayı düşündüğünüz domain ismini kontrol edebileceğiniz bir site ne yazık ki yok (Sadece düz metin olarak, bugüne kadar alınmış olan .tr uzantılı isimlerin bir listesi var, ama bu listenin hem yüklenmesi hem de kontrolü çok zor). Ancak Internic’in sitesinde bulunan arama makinesi sayesinde bu arama çok daha kolay olmakta, almak istediğiniz isim henüz alınmamışsa hemen başvurabilmektesiniz. Ayrıca TabNet (www.tabnet.com) adlı aracı kurumun uygulaması da domain ismi almak isteyenlere yol gösterici hızlı bir hizmet sunmakta.

Ankete Katılın

Biz, (her şeye rağmen) METU’nun bu konuda zorluk çıkarmak için değil de ileride problem çıkmasını önlemek amacıyla bu tür bir uygulama içinde olduğu kanaatindeyiz. Bu konudaki iyi niyetlerinin bir göstergesi olarak http://dns.metu.edu.tr adresindeki anket gösterilebilir. METU, düzenlediği bu anketle Internet kullanıcılarının görüşlerini almayı hedefliyor. Sizler de bu konudaki düşüncelerinizi METU’ya iletebilir, adresini verdiğimiz ankete katılarak Internet’in ülkemizdeki yapılanmasına katkıda bulunabilirsiniz. –Hüseyin Gönüllü