IBM, DB2 Universal Database 5.0 ile Atakta

Veritabanı denince (özellikle son zamanlarda) her zaman akla ilk gelen şirket IBM olmayabiliyor. Hatta IBM'in bu konudaki imajı çoğu kez hakedilenin bile altında kalıyor. Bu durumu değiştirmek için IBM, DB2 Universal Database 5.0 ile yeni bir atağa kalkışıyor. "Universal" (yani evrensel) tanınımına da layık olmak için DB2 5.0, Windows NT çalıştıran notebook'lardan üst-seviye Unix veya AIX mainframe'lerine kadar her ortamda çalışabilecek şekilde tasarlanmış.
Yazılımın güncel olması için iki nokta üzerinde dikkatle durulmuş: Multimedya ve Internet desteği. Multimedya olarak, her türlü ses, video ve görüntü dosyalarının depolanması ve tarama, sıralama, query vs. gibi standart veritabanı işlemlerine tabi tutulması mümkünleştirilmiş. TCP/IP protokolü desteği ve Net.Data aracı sayesinde DB2 5.0 ile kurulan veritabanı sistemlerinize Web üzerinden erişim özelliğini eklemek son derece seri bir işlemdir. Ayrıca Java desteği de ihmâl edilmemiş.
Büyük işletmelerin ihityaçları için, DB2 5.0'ın yüksek hacimlerde paralel işlem (massively parallel processing-MPP) özelliği ve server cluster'larını desteklemesi, hız açısından ürüne değer kazandırıyor. Ayrıca 64-bit hafıza erişimi ve daha büyük tampon hafıza havuzları da bu yolda atılmış önemli adımların başında geliyor. NSTL labarotuarlarında yapılan ölçümlere göre, SQL isteklerine yeni versiyon (eski versiyona göre) %15 kadar daha hızlı bir şekilde cevap veriyor.
IBM, "ürünleriniz güzel ama bazı firmaların sunduğu kullanım kolaylığı bulunmuyor" denmesinden sıkılmış olsa gerek ki kullanım kolaylığı konusunda da epey yol katetmiş. DB2 veritabanı sistemlerinize Lotus Approach 97 gibi bir çok farklı arabirim ile erişebiliyorsunuz. Sisteme dahil edilmiş grafik tabanlı araçlar ve wizard benzeri SmartGuide fonksiyonları da bu gayretin bir parçası.
DB2 Universal Database ile teknik açıdan istekleri doldurmuş gözüken IBM, bakalım aynı derecede tatminkâr bir şekilde imaj meselesinin de üzerinde gidebilecek mi. Zira, "Big Blue" IBM'i büyük kurumsal veritabanları kuran bir şirket olarak düşünen bizlerin, aynı şirketin laptop'larda çalışabilen bir veritabanı sistemi üretebileceği düşüncesine alışması biraz zor olabilir.


Kerem Koçer