Compaq-Digital Birleşmesi: İşlem Tamam

 

Digital hissedarlarının şirketin Compaq bünyesine katılmasını onaylamasıyla Compaq’ın Digital Equipment Corporation’ı satın alma süreci tamamlandı. Bilgisayar endüstrisine önemli etkilerde bulunacak olan bu birleşmenin, kurumsal kullanıcılar için önemli avantajlar sağlaması bekleniyor. 11 Haziran 1998 tarihinde gerçekleştirilen özel bir toplantıda yapılan oylama sonucunda Digital hissedarları, şirketlerinin Compaq tarafından satın alınmasına onay verdi. Böylece, Compaq’ın Digital’ı satın alışı, 11 Haziran itibariyle yürürlüğe girmiş ve kesin olarak gerçekleşmiş oldu. Compaq’tan yapılan açıklamaya göre, Digital Equipment Corporation’ın satın alınması karşılığında 4.5 milyar dolar nakit, her biri 30 dolardan işlem gören yaklaşık 141 milyon Compaq hissesi ve her bir Digital hissesine karşılık 0.945 Compaq hissesi verilecek. Digital hisseleri, 11 Haziran 1998 günkü kapanıştan itibaren New York borsasında işlemden kaldırıldı.

Compaq Başkanı Eckhard Pfeiffer, onayın alınmasından duyduğu memnuniyeti açıklarken Digital hissedarlarının bu birleşmenin büyük önem taşıyan değerini gördüklerini söyledi. Pfeiffer, Digital’ın Compaq’a entegrasyonunu mümkün olan en kısa sürede gerçekleştirmeye çalışacaklarını ifade ediyor. Öte yandan, Compaq’ın bu birleşmeyle ilgili malî yükümlülükleri kısa süre içinde kayda geçireceği belirtildi. Bu yükümlülükler, satın alınmış ya da henüz işlem sürecindeki teknolojinin maliyetleri ile hizmetlerin yeniden yapılandırılması, eleman ayrılmaları ve diğer ilgili işletme düzenlemelerine ilişkin masrafları kapsıyor. Compaq, benzer hizmetleri, iş gücünün dağılımını ve diğer düzenlemeleri yeniden şekillendirmeye çalışıyor.

Tandem’den sonra Digital’ın da bünyesine katılmasıyla yönetimde değişiklikler yapan Compaq, tamamlanan Digital birleşmesi sonrasında göreve başlayacak üst yönetim ekibini oluşturdu. Digital Equipment Corporation’ın başkanlığını 6 yıl süreyle yürüten Robert B. Palmer, Compaq çatısı altında kurulan yeni şirkette yer almayacağını ve görevinden ayrıldığını açıkladı.

 

–İbrahim Özdemir