byte_logo.GIF (3451 bytes)

EYLÜL 1998
Sayı 7


 

Eylül Sayısından Seçmeler

Ekim Sayımızda

Ajanda

 

BYTE Bültene
Abone Olun

E-Mail Adresiniz:

   

 

 

BYTE Türkiye
www.byte.com.tr
[email protected]

Tel:
(212) 520-6002 (PBX)
(212) 512-9271
(212) 512-9281

Faks:
(212) 514-0656

BÜLTEN
Eylül Sayısı Kapak Konusu

Internet Hikâyesi

ABD’de geliştirilen ilk bilgi ağı ARPAnet sadece askeri kuruluşlar arasında bilgi erişimini sağlarken, günümüzde ise Internet, milyonlarca bilgisayarın birbirine bağlandığı ve ülkelerden bağımsız olarak sınırsızca büyüyen bir network haline geldi. Eylül sayımızda sizlere merkezi bulunmayan ve sahibi belirsiz global bilgi ağı Internet’in nereye koştuğunu ve gelecekteki yerinin nerede olacağını inceledik. 2000 yılı sonrasında her türlü haberleşme, ticaret ve eğitim Internet üzerinden mi yapılacak? Elektronik paralar veya Internet TV’ler bunun göstergesi mi? Internet yasaları olmalı mı yoksa yasalar gelişimi engeller mi? Kimden geldiği belli olmayan e-mail’ler veya mail bombardımanları nasıl bir sistemle engellenebilecek?  Web yayıncılığındaki gelişim, bütün klasik yayıncılık türlerini ortadan kaldıracak mı? Kapak konumuzda bütün bu sorulara cevap vermeye çalışırken, diğer yandan problemsiz ve yeni kurallar çerçevesinde sadece eğitim, araştırmalar ve medya entegrasyonu unsurları etrafında kurulması planlanan “Internet II” projesi hakkında da aydınlatıcı bilgiler sunduk.

Ayın Dosyası

Daha Güvenli
Bir NT

NT’nin diğer Windows sistemlerinde olmayan güvenlik özelliklerine sahip olduğunu çoğumuz biliriz. Ancak NT de mükemmel değil ve birçok potansiyel güvenlik deliğine sahip. Kullanıcılar, bu açıkları ne şekilde kapatacaklarını ve böylece NT’yi nasıl daha güvenli bir hale getireceklerini bilmek zorunda. Bunun için ilk adım olarak sizlere bir plan yapmanızı ve bu plana bağlı kalmanızı tavsiye ediyoruz. En son NT Service Pack’i (problemleri giderici hizmet paketi) ve diğer mevcut güvenlik yamalarını irdelemenizi ve kurmanızı öneriyoruz. Aynı zamanda her NT masaüstünü koruyabilmeniz için parola kuralları ve yönetim parametrelerini de belirlemeniz gerekmektedir. Aynı zamanda NT’yi daha güvenli kılabilmeniz için birtakım ayar değişikliklerinden, sıkça kullanılmayan hizmetlerden hangilerinin kaldırılması gerektiğinden ve sistemin kilitlenmesinden uzak durmanızı sağlayacak yöntemlerden de haberdar olmalı ve gerekli anlarda bunları uygulayabilmelisiniz.


 

Eylül Sayısından Seçmeler

BITS

Win 98 Kutusunun Dışında Neler Var?: Bir yıldan uzun bir süredir test edildi ve parça parça incelendi, gözlendi ve analiz edildi, araştırıldı ve yorumlandı (her yeni işletim sistemine yapılması gerektiği gibi). şimdi de kutulandı, etiketi kondu ve satışa sunuldu. Windows 98’den bahsediyoruz. Peki bu kadar reklamdan sonra, onda size lazım olan ne var? Daha doğrusu Microsoft, onda sizin için nelerin olduğunu düşünüyor? Bu yazıda Windows 98 ambalajının üstünde yazan özelliklerin gerçek hayattaki yansımalarını aktarıyor ve kutunun arkasındaki reklamın gerçekle uygunluğuna göz atıyoruz. Ürünün sizler için neler yapabileceğinin yanı sıra neler yapamayacağını bilmeniz de önem taşıyor.

Alternatif İşletim Sistemleri: Bazı Microsoft dışı işletim sistemleri özellikle veritabanı geliştirme ve üst uç masaüstü yayıncılık alanında taraftar kazanıyorlar. Bu alternatif işletim sistemleri Be Inc.’den Be ve bir Unix türevi olan Linux. Be pazarlamayı yoğun multimedya kullanan uygulamalara odaklıyor. Başta PowerPC’lerde çalışmak üzere tasarlanan Be OS Release 3 bu yıl çıktı ve şimdi Pentium PC’lerde çalışıyor. Linux’e gelince, çok çeşitli Unix uygulamaları çok az bir çabayla Linux’a taşınabilir. Bunun yanında, network bilgisayarları ve thin client’lar da bu alternatif işletim sistemleri için potansiyel yeni bir pazar teşkil ediyor.

“Bu Bölgede Yapılacak Çok İş Var”: İstanbul’u, Akdeniz, Ortadoğu ve Afrika bölgelerindeki faaliyetlerinde merkez seçen Intel’in bu bölgelerden sorumlu genel müdürü Jim Thomson ile görüşerek, Türk BT sektörü ve Intel’in gelecekteki planları hakkındaki fikirlerini aldık. Türkiye’de BT sektörünün olağanüstü bir hızla büyüdüğünü ve son teknolojilere rağbetin artarak sürdüğünü belirten Jim Thomson, kendi üretim ve pazarlama teknikleri konusunda çarpıcı açıklamalarda bulundu ve Intel’in yeni vizyonunun dayandığı kriterleri açıkladı.

Hakkı Öcal

Anakart Değiştirme Zamanı: Hakkı Öcal, “Artık bazı yenilikler yapmanın zamanı geldi” diyerek, anakart ve ana işlemcilerin son Microsoft ürünlerine uyumlu hale getirilmesi üzerinde duruyor ve bu konuda kendi PC’si üzerinde yaptığı upgrade deneyimlerini aktarıyor. Diğer yandan sıkça karşılaşılan Türkçe font meselesi üzerindeki tecrübelerini aktaran yazar, Corel Venture 8 hakkındaki izlenimlerini de yazıyor.

Pournelle

Microsoft’a ve Monitörlere Dair: Jerry, Norton Utilites’e olan sevgisini bir kez daha gösteriyor. Ayrıca Microsoft üzerine çeşitlemeler ve Nokia’nın değerli monitörleri de Jerry’nin bu ay işlediği diğer konular.

GayetNet

Varsayalım Gerçek: Ümit Güney bu ay ki yazısında sanal gerçeklik “virtual reality” kavramını irdeleyerek, sanal ve gerçek kavramlarının birbirlerine zıt olmasının ötesinde, karşılıklı birbirlerini tamamladıklarını vurguluyor. Ayrıca insanların günlük hayatta sanallığın gerçekliğe dönüşünü fark edemediklerini belirtiyor.

Pazarlama

İşiniz Ciddîye, Kendiniz Hafîfe: Mizahın, ürünün pazarlanmasındaki gücünü ve insan ilişkilerindeki rolünü ortaya koyan pazarlama uzmanımız Prof. Dr. İsmail Kaya, satış sorumlularının aslında birer değişim üretme uzmanı olduklarını söyleyerek, bu değişimi gerçekleştirmede mizahı araç olarak kullanmanın inceliklerini gösteriyor.

Pratik

Bu sefer animasyonda sizlere daha önce sıkça tanıttığımız 3D Studio’nun VIZ ve MAX sürümleri arasındaki farkları ortaya koyduk. AutoCAD köşesinde ise, etkileşimli diyalog kutularını kullanarak, ışığın kırılması olayını AutoLISP ve DCL ikilisi yardımıyla programlama yöntemini gösteriyoruz. Bilgisayar ve Müzik’te ise bu aydan başlayarak en basitinden en karmaşığına MIDI dosyalarınızı nasıl daha verimli bir hale getireceğinizi, ses ve dosyalarının nasıl makyajlanacağını anlatıyoruz. Bu arada dünyanın en büyük grafik animasyon organizasyonu Siggraph 98’de tanıtılan yenilikleri de, 3D Dünyası köşesinde bulabilirsiniz.



Ekim Sayımızda

NT 5.0 Hız Kesiyor

NT 5.0 üzerinde devam eden çalışmaların sürekli ileri tarihlere sarkıyor ya da erteleniyor olması, Microsoft’un yeni işletim sistemini bu yıl içinde görebileceğimize dair olan ümitlerimizi azaltıyor. Microsoft içinden bazı kaynaklar sorunun işletim sisteminin içerdiği bağımsız bileşenlerin kendilerinde değil, bu bileşen ya da özelliklerin birbirleri olan ilişkilerinde ve birlikte çalışabilirliklerinde gizli. Bir Microsoft yetkilisi görüşlerini “Yanlış gidebilecek olan her şey yanlış gitti” şeklinde ifade ediyor.

Ucuz İşlemciler

AMD, Cyrix ve IDT, piyasaya sundukları ve sunmaya hazırlandıkları yeni, ucuz, üstün performanslı işlemcilerle Intel’e karşı kıyasıya bir mücadele veriyorlar. Bu üç ciddi firmanın yaptığı tek şey sadece Intel’in karşısında ayakta kalmayı başarmak değil, aynı zamanda kendi geliştirdikleri yeni teknolojileri de işlemciler dünyasında uygulamaya koymak. AMD’nin K6-2 serisi, Cyrix’in MII serisi ve IDT’nin WinChip ile WinChip 2’si CPU aleminde durmaksızın süren kavgada gardlarını almış bulunuyorlar.

Windows 98’den Maksimum Verim

Sorular, sorular ve yine sorular... İki monitörü aynı anda nasıl kullanabilirim? USB cihazlarını kullanmak istediğimde Win 98’in bana ne gibi bir faydası olacak? Tweak UI nasıl kurulur? Windows Update’i nasıl kullanacağım? Win 98’den performansı son damlasına kadar alabilmek için başka ne gibi ayarlar yapabilirim? Bu yazımızda aradığınız tüm cevapları bulabilirsiniz. Win 98’i optimize ederken karşınıza çıkabilecek engelleri de burada bulacağınız bilgileri kullanarak aşabilirsiniz.

Office 2000

Bu sayımızda aynı zamanda Microsoft Office 97 ofis setinin takipçisi olan Office 2000’in beta sürümü de büyüteç altın alınıyor. Office 2000’in iletişim ve ortaklaşa çalışma alanında getirdiği yenilikler setin ilk göze çarpan özellikleri arasında yer alıyor. Office 2000 paketinin sunduğu en önemli yeniliklerden biri, dokümanlarla (kendi doğal formatlarında olduğu kadar) onlar sanki birer HTML dosyasıymış gibi çalışabilme imkânınızın olması.

 

AJANDA

BİLİŞİM ’98
Bilgi ve İletişim Teknikleri Fuarı

2 – 6 Eylül 1998
Tüyap – Beylikdüzü
Bilgi için: İnterpro
Tel: (212) 212-3122

 

Elektro ’98
CNR Dünya Ticaret Merkezi
2-6 Eylül 1998
Bilgi İçin: CNR
Tel: (212) 263-0881

 

The European IT Forum 1998
Lee Meriddien Montparnasse-Paris
6-8 Eylül 1998
Bilgi İçin: Software AG
Tel: (212) 284-9841

 

Tekstil ve Konfeksiyonda
Bilgisayar Uygulamaları

23 - 27 Eylül 1998
Bilgi için: Rönesans
Tel: (212) 235-8220
www.ronesans.com.tr

 

COMPEX 22. Uluslararası Bilgisayar Fuarı
07 – 11 Ekim 1998
İstanbul Sergi Sarayı – Tepebaşı
Bilgi için: Rönesans
Tel: (212) 235-8220
www.compex.com.tr

 

İZBİLFU 14
21-25 Ekim 1998
Efes Otel / İzmir
Bilgi için: Tunajans
Tel: (232) 421-5524

 

COMPU-NET ’98
4 - 8 Kasım 1998
Altınpark Expo Center / Ankara
Bilgi için: Dünya Fuarcılık
Tel: (312) 419-6680

 

COMPEX INTERNET
2. Internet, Network Bilgisayarlı
Haberleşme Fuarı
10 - 13 Aralık 1998
İstanbul Sergi Sarayı - Tepebaşı
Bilgi için: Rönesans
Tel: (212) 235-8220

BYTE Türkiye'yi Kimler Okuyor?anket.jpg (20930 bytes)

ANASAYFA | ABONELİK | ARŞİV | BİZLER |
HABERLER | İNCELEME | SHAREWARE | OYUN