Hercules 3D Thriller

3D grafik hızlandırıcı AGP kartlar, oyun ve uygulamalarda yüksek performans sunuyor. Hercules Thriller 3D de bunlardan biri.
Murat Yıldız

Yeni uygulamalar ve özellikle oyunlar daha güçlü grafik kartlarına ihtiyaç duymamıza sebep oluyorlar. Her zaman yazılımı geriden takip eden orta seviye grafik kartı sektörü AGP portu ile birlikte belki de ilk kez yazılımın çok çok önüne geçti. Bir de buna yüksek performanslı 3D kartlar eklenince günümüz uygulamaları ile rahatça başa çıkılabiliyor. Bu kartlardan biri de Hercules’in Thriller 3D’si.

Teknik Özellikler

Hercules Thriller 3D’nin 4 veya 8 MB SGRAM kullanan iki modeli bulunuyor. Ayrıca bu modeller PCI ve AGP olmak üzere 2’ye ayrılıyor. Dolayısıyla Thriller 3D 4 değişik modele sahip. Biz 8 MB’lık AGP bus’a sahip olan TH2318SGA modelini inceledik.

Hercules Thriller 3D, Rendition’a ait Verite 2200 çipini kullanıyor. Bu çipin bir eski versiyonu olan Verite 2100 şu anda Diamond Stealth II S220’de kullanılıyor. Verite 2200’ün eski modelden en büyük farkı 170 MHz’lik harici yerine 230 MHz’lik dahili bir RAMDAC’a sahip olması. Bu sayede Hercules Thriller 3D, 56 Hz ilâ 160 Hz arası tazeleme frekansına ulaşabiliyor. Desteklediği monitör tarama frekansları ise 31.5 KHz ilâ 110 KHz.Thriller 3D video işlemlerinde donanım destekli hızlanma sağlıyor. MPEG hızlandırma ise yazılım ile sağlanıyor. Ayrıca kart DirectX5 sürücüleri ile Windows NT 4.0 altından OpenGL sürücüleri için donanımsal hızlandırma sunuyor. Böylece birçok oyunun grafik performansı büyük ölçüde artıyor.

İncelediğimiz model olan TH2318SGA, 8 MB’lık SGRAM’i sayesinde1152 x 864 dpi çözünürlüğe kadar 16 milyon renk desteği sunuyor. Maksimum çözünürlük ise 1600 x 1200 dpi (60- 75 Hz tazeleme frekansında) olarak gerçekleşiyor.

Kartın diğer bir özelliği PAL/NTSC video in ve video-out giriş çıkışlarının bulunması. Bu soketler sayesinde istediğiniz videoları kameraya kaydedebilirken, oyun veya prezantasyonları daha büyük ekrana sahip olan televizyonda çalıştırabilirsiniz. Veya hareketli görüntüleri herhangi bir video kaynağından alarak sabit diskinize kaydedebilirsiniz. Bu işlemleri ise Hercules’ın sürücüleri sayesinde rahatça yapabiliyorsunuz. Bir diğer giriş soketi ise 3D stereoscopic gözlükler için bulunuyor. Eğer böyle bir gözlüğünüz varsa, rahatça Thriller 3D’ye bağlayabilir ve desteklenen uygulamaları 3 boyutlu olarak kullanabilirsiniz.

Hercules paketi içerisinden çıkan manyetik klipsler ise birçok grafik kartında görmeye alışmadığımız için ilk başta bize yabancı geliyor. Artık hemen hemen tüm monitörlerin kablolarında bulunan FCC ve CE regülatörleri (genelde kablonun ekran kartına giren kısmında bulunan daha kalınca yuvarlak alan) Hercules paketi içerisinden çıkıyor. Eğer monitörünüzün kablosunda bu regülatörler bulunmuyorsa bunları takarak kartınızı daha problemsiz bir biçimde kullanabilirsiniz.

Yazılım

Hercules Thriller paketi içerisinden, kartın performansına yakışır bir oyun olan Incoming çıkıyor. Bu uçak simülasyonunu hem eski, hem de yeni kartınızda oynayarak artan performansı gözleyebilirsiniz. Diğer yazılımlar arasında Hercules Entertainment Center yazılımı bulunuyor. Entertainment Center her türlü multimedya dosyaları çalıştırabileceğiniz bir program. Program sayesinde midi, wav, avi dosyaları çalıştırabiliyor ve bunları arşivleyebiliyorsunuz. Hercules’in sürücüleri görüntü ayarlarını yapabilmenizi ve sistemi kapatıp açmadan ayarları değiştirebilmenizi sağlıyor. Ayrıca ekran tazeleme hızlarını, monitör görüntü ayarlarını da buradan değiştirebilirsiniz.

Sonuç

AGP port’ların yüksek performansına, bir de 3D hızlandırıcılar eklenince, 3D uygulamaların performanslarında muazzam bir artış gözleniyor. Hercules Thriller 3D bu kartlara iyi bir örnek. Gerek performansı, gerekse teknik özellikleri ile beğeneceğinize inanıyorum.


Murat Yıldız, BYTE Türkiye Teknoloji Laboratuarı yöneticisidir. Kendisine [email protected] adresinden ulaşabilirsiniz.